-Základom pre menej toxický a zdravší život je zbaviť sa prostriedkov, ktoré sú v bezprostrednom kontakte s vašou pokožkou. Ako prvé zmeňte, respektíve odstráňte čistiace prostriedky z kuchyne. Môžete ich nahradiť napríklad octom a sódou bikarbónou. Môžete nimi nahradiť všetky chemikálie, ktoré používate na čistenie drezu, linky, aj všetkých spotrebičov. Namiesto saponátu viete zakúpiť bežne v drogérií prostriedky, ktoré sú pre váš organizmus bezpečné.

dívka

-Špeciálna kategória patrí praniu. Veľmi používaným prípravkom je gél z mydlových orechov. Je to jemný, netoxický prací gél, do ktorého sú pridávané vonné esenciálne oleje, najčastejšie levanduľový a pomarančový, keďže je sám o sebe bez vône. Pri praní je dôležité použiť aj náhradu aviváže, takzvané plákadlo. Je to väčšinou octový roztok s pridaním pár kvapiek opäť esenciálnych olejov. Okrem iného neutralizuje zásadité ph pracieho gélu a je veľkým pomocníkom aj pri tvrdej vode. V tomto prípade je možné pridať aj zmäkčovač, vďaka ktorému vám nebude biele prádlo šednúť.

Čo sa týka prania bielej bielizne, k praciemu gélu sa pridáva aj bieliaci prášok na báze peroxidu vodíka. Ak sa vám zdajú sumy spomínaných potrieb privysoké oproti bežným pracím prostriedkom, myslite na to, že vám pri každom praní stačí polovičná dávka a teda ak si to premeníte na čas, suma ktorú miniete je rovnaká, mnohokrát menšia. Ak ste šikovná, na internete je množstvo návodov, ktoré vám pomôžu zamiešať si prací prášok aj doma z dostupných surovín, ktoré stoja zlomok ceny komerčných či spomenutých prostriedkov. Opäť namiesto plákadla je možné použiť bežný kuchynský ocot s esenciálnym olejom

čaj

-Pokiaľ ste sa úspešne zbavili rôznych čistiacich a pracích prostriedkov je raz na zvyšnej kozmetike a drogérií. Jedným z najčastejšie používaných predmetov je práve mydlo na ruky. Bežne dostupné drogériové mydlá síce disponujú krásnou vôňou a farbou, ale majú vysušujúci účinok na pokožku rúk a sú absolútne nevhodné pre ľudí s ekzémom. Radšej ich vymeňte za klasické prírodne rastlinné mydlo. Taktiež sa to týka sprchovacích gélov, gélov na čistenie tváre, pien na holenie a pod. Opäť je možné dokúpiť rôzne alternatívy, avšak ak prechodom na netoxickú domácnosť chcete okrem zdravia ušetriť aj nejaké euro, bohato vám postačí práve kvalitné mydlo. Pre ďalšiu starostlivosť sú odporúčané prírodné krémy či oleje, ktoré sa tešia stále väčšej popularite. Môžete nimi nahradiť krémy, masky, kondicionér, zábaly, možnosti sú nekonečné. Samozrejme nezabudnite na zubnú pastu a makeup.