Horké tekvičky sú v súčasnosti pokladané za jeden z najúčinnejších prírodných liečiv na znižovanie cukru v krvi. Väčšinou ich dostanete v podobe čaju. Nie sú však vhodné iba pre diabetikov, pretože obsahujú množstvo vitamínov a minerálnych látok, a to hlavne železa. Keďže ide o príbuzné tekvíc a uhoriek, môžete ich úspešne vypestovať aj u nás.

meloun

Horké tekvičky sú blízke príbuzné uhoriek a tekvíc. Preto sa im bude dariť aj u nás. V teplejších oblastiach Slovenska je ich pestovanie samozrejme jednoduchšie. Úplne ideálny je pre nich skleník, avšak pri troške snahy a starostlivosti, vám dorastú aj vo voľnej pôde v chladnejších oblastiach.

Základom je dostatok slnečných lúčov a zemina zásobená dostatkom živín. Inak sú na pestovanie úplne nenáročné. Pestujte ich podobne ako spomínané tekvice, či uhorky. Keďže u nás prichádza leto až v priebehu mája, s ich výsadbou na voľný záhon sa určite neponáhľajte. Počkajte do druhej polovice mája, úplná istota je však až koniec tohto mesiaca.
Aby ste ich rast trošku urýchlili, môžete si predpestovať priesady v teplom interiéri. Semená vysejte podobne ako tekvice, teda do jedného kvetináča zasaďte tri kúsky. Urobte tak približne dva až tri týždne pred tým, ako budú môcť ísť vonku. ich rast je už od začiatku rýchly, preto sa s výsevom taktiež neponáhľajte. Inak by vám v malých kvetináčoch začali pomaličky odumierať celé rastlinky.

ovoce

Na prvé plody sa môžete tešiť už o sedem až osem týždňov od vysiata, respektíve zasadenia na záhon. Ak im doprajete oporu, po ktorej sa budú môcť ťahať, budú vám vďačné. Pokiaľ sa rozhodnete na internete vyhľadať semienka na pestovanie, do vyhľadávača môžete zadať hneď niekoľko výrazov.

  • Pre vysoký obsah horčín, majú typicky horkú chuť, podľa ktorej dostali aj svoje slovenské pomenovanie horké tekvičky.
  • Botanický názov je momordika horká
  • Latinský názov: Momordica charantia
  • Domorodý názov: karavella, karela
  • Anglické pomenovanie: bitter cucumber
  • Nemecké pomenovanie: bittergurke