Natrhnuté svaly, pretrhnuté väzy, zápaly šliach, narazené kolená a rozbité tváre. Tak možno opísať najbežnejšie športové zranenia. Tieto zranenia na Vás najčastejšie čakajú pri futbale, jazde na bicykli, a lyžovaní a väčšinou bývajú následkom preťažovania.
závody na kolech
Prevencia je pritom veľmi jednoduchá. Stačí, keď budete svoju fyzickú záťaž zvyšovať postupne a pozvoľna, aby si svaly a väzy mali čas zvyknúť a postupne zosilňovali. Nemenej dôležitou vecou je nepodceňovať rozcvičku, ktorá Vás zahreje a zvýši prítok krvi do svalov. Tie sú potom oveľa pružnejšie a riziko zranenia je oveľa menšie.

Kolená Jednoznačne k najbežnejším a najčastejším zraneniam, ktoré tvoria viac ako polovicu všetkých športových úrazov, je poranenie alebo pomliaždenie kolena. Najčastejšie sa objavuje u futbalistov, bežcov, basketbalistov, volejbalistov, ale občas sa vyskytnú aj pri cvičení aerobiku. Základom je prevencia, kvalitná obuv a kvalitné a primerane mäkký povrch, na ktorom športujeme. A hlavne nezabudnite sa vždy vopred pretiahnuť a zahriať, je to veľmi dôležité.

Achilovky Veľmi častým poranením je aj zápal Achillovej šľachy, ktorý postihuje zadnú stranu nohy vo výške členku. Vyznačuje sa veľkými bolesťami, ktoré zosilňujú pri chôdzi, a znemožňujú prakticky pohyb. Vzniká pri preťažení šľachy, a ak sa zápal nelieči, prechádza do chronického štádia, kedy sa bolesť zvyšuje a pôsobí dlhodobo. Prevenciou je práve postupné zvyšovanie záťaže a dôkladné pretiahnutie pred tréningom alebo vlastným športovým výkonom.

Chrbtica Pre cyklistov, tenistov, bežcov a hráčov golfu sú typické bolesti krčnej a bedrovej chrbtice a aj tu platí nepodceňovať správne pretiahnutie a zahriatie sa pred i po cvičení či športovom výkone. Nedostatočné zahriatie, pretiahnutie pred výkonom, ale aj únava môžu za bolestivé natiahnutie alebo priamo natrhnutie svalov.
spoluhráči volejbalu
Rizikové športy Na rebríčku najrizikovejších športov stále vedie americký futbal, pred jazdou na bicykli a lyžovaním. U amerického futbalu sa jedná hlavne o úrazy chrbta a vykĺbenie či zlomenie končatín. Pri jazde na bicykli ide hlavne o úrazy hlavy, kde použitím správnej helmy možno tieto úrazy znížiť až o 80 percent.