Prečo strácame našu pamäť?
Ľudia plánujú. Popri umývaní zubov dokážeme zostaviť zoznam povinností na ďalší deň. Mozog riadi obrovské množstvo akcii súčasne. Napriek tomu, si často nespomenieme napr. kde sú kľúče od auta. Prečo sa nedokážeme sústrediť a trpíme zábudlivosťou? Ide o postupný proces rozkladu rozvetvenej štruktúry buniek, z ktorých sa mozog skladá a odumieranie neurónov – často aj v dôsledku zanedbaného zásobovania nervových buniek živinami.
Vhodné stravovanie – cesta k zlepšeniu pamäte
Regenerujte odteraz svojmozog vitamínmi v potravinách.Chýbajú Vám základné výživové prvky, ktoré umožňujú tomuto orgánu obnovovať sa. Môžete si ich doplniť napr. spestrením stravy. Spomeňme teraz niekoľko dôležitých minerálov;
Zinok (v strukovinách, ovocí) regulujeprenos signálu z bunky na bunku. Pre energetický metabolizmus nervových buniek je dôležité železo (sušené slivky, brokolica, orechy). Magnézium (kvalitná horká čokoláda, ryža a strukoviny) ovplyvňuje prenos nervových impulzov v mozgu a celom tele.
Premiestňuje glukózu do nervových buniek a mení cukor na energiu – aj takto zlepšuje pamäť a úsudok. Odstraňuje celkové napätie. Dôležitý je aj draslík (banány, marhule, citrusy, zemiaky). Banány Vám dodajú veľa draslíka, pričom obsahujú aj vitamín „E“ (silný antioxidant, ktorý podporuje aj plodnosť a potenciu a znižuje krvný tlak).
Keď sa Vám točí hlava, možno Vám chýba vitamín „B6“ (upokojuje a je dobrý na tvorbu krvi a odolnosť ciev). Vtedy sú vhodné opäť banány, ktoré jedzte počas dňa. Toto ovocie má antistresový účinok a priaznivo pôsobí pri nespavosti. Draslíkkontroluje veľké množstvo biochemických procesov a odstraňuje z tela toxíny. Takisto, ako magnézium zlepšuje úsudok a pamäť. Vápnik (mliečne výrobky, tvrdé syry – hl. parmezán,strukoviny, špenát, kel)znižujenervozitu, depresiu, nespavosť a chráni pred stratou pamäte.
Ktoré jedlá by ste mali pravidelne jesť?
Ideálne pre pamäť je vo vyvážených množstvách jesť a variť jedlá, ktoré pripravíte zo: špenátu, papriky, bielej fazule, hrachu, sóje, vlašských orechov, mandlí, ryže, teľacieho a hovädzieho mäsa, varenej kuracej pečienky, „cottage“ syru, červenej kapusty, sladkých pečených zemiakov, vajec, mlieka a mliečnych výrobkov, malín, brokolice, karfiolu, otrúb a orechov. Po uvarení môžete pokrmy každý deň posypať práškovým lecitínom z lekárne. Prípadne pite dve šálky čaju „veroniky lekárskej“ a „prasličky roľnej“ denne (v pomere 1:1). Pamäť týmto spôsobom zaručene nakopnete! Nezabúdajte piť veľa vody!
Ľudský mozog nikdy celkom nepochopíme a dokonale nepreskúmame. Ako inteligentné bytosti sme však stále schopní si pomôcť stravou, cvičením mysle atď. Na záver však nesmieme zabudnúť spomenúť fakt, že ak aj Vy patríte k ľuďom, ktorým napriek výborným stravovacím návykom zlyháva pamäť, tak problém môže byť inde.
Ve spolupráci s http://doplnkyfit.sk/.