Nepoznám asi ani jedného človeka, ktorý by sa tešil z toho, že má svoju záhradu v kopci. Nehovorím o dome a pozemku na kopci, ale v kopci. To inak znamená, že bude vaša záhrada, bude mať sklon. Ja takú mám a zo začiatku som s kopcom bojoval i ja. Potom som ale pochopil, že to má i svoje pozitívne stránky.Dom na vrchole kopca.jpg

Ako zdolať kopec
S kopcom si najjednoduchšie poradíte tak, že na svojej záhrade vytvoríte terasy. Nemyslím miesto z dreva a dlažby, ale terasovité svahy. Neviem, ako by som vám to opísal lepšie. Predstavte si polia v kopcoch, kde sa pestuje napríklad ryža alebo čajovník. Pre lepšiu predstavu, sa proste pozrite na fotografiu.
Ak si svoj pozemok skopete týmto spôsobom, nebudete mať problém s tým, že sa nachádzate v kopci. Možno to vysvetľujem trochu komplikovane. Zjednodušene povedané, pozemok takto zrovnáte.

Má to aj iné výhody
Terasovité riešenie pozemkov v kopci, má aj ďalšie výhody. Z pozemku vám nebude dažďová voda dochádzať. Udrží sa pekne tam, kde má, teda zemi. Ak by ste teda chceli niečo pestovať, bude to o niečo jednoduchšie.
Druhou výhodou je vzhľad takýchto záhrad. Vyzerajú naozaj neobyčajne a oslovia každého, kto okolo vášho pozemku prejde. Predpokladám, že určite i vás.

Ako na to
Terasy môžete vytvoriť ručne alebo pomocou stroja. Prvý spôsob je ovšem náročnejší a pracnejší. Zrealizovateľný, je v podstate iba na menších pozemkoch a hlavne menej strmých svahoch. Na tých veľkých a naozaj kolmých by ste sa ukopali k smrti.
Za stroj budete musieť zaplatiť alebo si ho niekde zohnať, no práce nebudú trvať viac ako deň. To je výhodné, že?Terasovité záhrady s čajom.jpg

Pozor na šírku
Pri vytváraní terás, musíte premýšľať nad tým, na čo majú slúžiť. Ak by ste si na jednej z nich, chceli postaviť napríklad bazén alebo záhradné sedenie, musíte ju urobiť širšiu. Pokiaľ má slúžiť na pestovanie alebo ako chodníček, môže mať pokojne i len okolo pol metra.