Chorvátsko je už roky obľúbenou letnou destináciou Slovákov, prezývanou tiež slovenské more. Každoročne sem teda mieri veľa slovenských dovolenkárov. Zväčša sem Slováci chodia autom alebo autobusom, zriedkavo lietadlom. Ak sa sem chystáte dopraviť autom, poslúži vám zopár našich rád.
Do Chorvátska sa dostanete najlepšie cez Rakúsku či Maďarsko. Ak cestujete napríklad z Bratislavy, určite je lepšou variantov vybrať sa cez Rakúsko, nakoľko je to zväčša rýchlejšia trasa. Na čo sa treba pripraviť je zakúpenie rakúskej diaľničnej známky. Ak cestujete na klasickú týždňovú dovolenku, optimálne je pre vás, kúpiť si desať dňovú diaľničnú známku, ktorá stojí 9,20 eur. Vystačí vám teda aj na spiatočnú cestu.historické centrum.jpg
Ak cestujete autom, dôležité je tiež vybrať dobrý čas na cestovanie. Ak sa vám dá, vyhnite sa dovolenkám od soboty do soboty nakoľko to sú klasické týždenné turnusy a skoro všetci si ich vyberajú , takisto cestovné kancelárie vám vždy ponúkajú turnusy od soboty do soboty, či už idete vlastným autom alebo autobusom. Ak sa teda vydáte na cestu iný deň, nehovoríme, že sa vyhnete kolónam, ale možno nebudú také dlhé ako kebyže cestujete v sobotu.
Cesta do Chorvátska pokračuje cez celé Rakúsko, po rakúskej diaľnici A2 smerom na Klagenfurt a následne na Villach. Cez leto tu počítajte s minimálne tromi dopravnými obmedzeniami, kde je premávka zúžená do jedného pruhu. chorvatsko.jpgZdržíte sa tak v oboch smeroch. Pri Villachu odbočte na diaľnicu A9 ku slovinským hraniciam. Rakúsku diaľnicu A9 prejdete za chvíľu, a následne sa dopravíte do Slovinska.
Slovinskom sa dá cesta prejsť rýchlo po diaľniciach A1 a A4. Tu vás čakajú výdaje na relatívne krátky úsek od rakúskych hraníc pozdĺž Mariboru a Ptuje, kde potrebujete diaľničnú známku, ktorá stojí 15 €. Ta platí iba týždeň, čiže ak idete do Hrvatska klasicky na dva víkendy, budete si ju musieť na spiatočnej ceste kúpiť znovu. Po prejdení Slovinska sa konečne ocitnete na hraničnej kontrole v Chorvátsku, kde sa hlavne cez víkend musíte pripraviť na určité čakanie.