Baby šalát je označenie pre akýkoľvek druh šalátu, ktorý však nedorastie do svojej maximálnej veľkosti. Je zbieraný omnoho skôr. V podstate pár týždňov po vysiatí, keď sú jeho lístky iba pár centimetrov dlhé. Takáto zelenina obsahuje omnoho vyšší podiel vitamínov a minerálnych látok. Navyše na svoju úrodu nemusíte čakať celé mesiace, ale iba krátky čas. Pozrime sa teda, ako si môžete baby šaláty vypestovať doma.

salát

Na tento spôsob pestovania nepotrebujete ani záhradu. Samozrejme, ak ju k dispozícii máte, počas jari a leta, môžete využiť vonkajšie priestory. Ďalšou výhodou baby šalátu je to, že ho môžete dopestovať v akúkoľvek ročnú dobu. Keďže nepotrebuje veľa miesta na korene a ani na samotný rast, postačí mu klasický podlhovastý črepník, alebo plastová výsevná miska.

Výsev a pestovanie

  • Na pestovanie baby šalátu vám najlepšie poslúži nízka výsevná miska, alebo podlhovastý črepník. Výška okolo štyroch centimetrov, je úplne postačujúca.
  • Na začiatok do nádoby nasypte záhradnícky substrát.
  • Semená vysievajte na husto. V jednej nádobe môžete pokojne skombinovať i viacero druhov listovej zeleniny.
  • Semená utlačte dlaňami a na záver ich zasypte jemnou vrstvou hliny. Tú taktiež jemne utlačte a zalejte vodou. dajte si však pozor, aby silný prúd vody nevyplavil semená na povrch, pretože sa nachádzajú iba v niekoľko centimetrovej hĺbke. Použite preto rozprašovač, alebo kanvičku s jemnou sprchou.
  • Ak chcete rast urýchliť, nádobu prekryte fóliou, alebo mikroténovým vrecúškom, do ktorého urobte zopár dierok. Takto vám pôda nikdy nepreschne.

listy

Mladé lístky, nemusia pochádzať iba z odrôd šalátov. Na tento spôsob pestovania môžete využiť aj inú zeleninu, s jedlými listami. výborné sú napríklad mladé lístky červenej repy. Je úplne jedno po akej odrode siahnete. Vysejete ju rovnakým spôsobom ako ostatné druhy. V tomto prípade sa samozrejme buľvy nedočkáte. Preto je dobré, ak použijete napríklad zvyšky semien z minulého roka.