Všetky nižšie uvedené rastliny obsahujú krátky opis ako ich pestovať a príklady toho, na čo ich môžete použiť.

Avokádo
– Môžete ho vypestovať z kôstky, ale ak chcete mať jedlú úrodu, radšej si kúpte sadeničku. Na dno kvetináča dajte piesok, nikdy ju neprelievajte. Stromček je vhodný na miesta s vyšším stropom.
– Znižuje riziko rakoviny, srdcových ochorení, degeneráciu oka. Chutné je samotné, ale aj v rôznych nátierkach, šalátoch a koktejloch.

avokádo

Zázvor
– Stačí si kúpiť malý koreň, zasadiť ho najčerstvejšie vyzerajúcou časťou nahor a udržiavať pôdu vlhkú. Rastlinka dorastá do výšky 80 cm, má zaujímavé kvety a nemá rada priame svetlo. Keď začne schnúť, môžete celý koreň vybrať, odrezať si z neho a proces zopakovať.
– Pomáha pri nevoľnosti, problémoch s pohybom, zápalmi, spomaľuje rast rakovinových buniek, posilňuje imunitu. Môžete ho nastrúhať do čaju alebo ním okoreniť rôzne jedlá.

zázvor

Mäta
– Má naopak rada slnko a veľa vody. Zasaďte ju do veľkého kvetináča, sama sa rozrastie a môžete ju potom prípadne aj sušiť.
– Mäta prevonia celý byt úžasnou vôňou, ktorá Vás navyše zbaví otravného hmyzu.. Najlepšia je čerstvá v nápojoch, šalátoch, plnkách alebo ako ozdoba. Uvoľňuje dýchacie cesty a prinesie úľavu aj po prehýrenom večierku.

Rozmarín
– Dajte mu kyslú pôdu, do ktorej pridáte piesok. Polievajte ho len vtedy, keď je vrchná vrstva pôdy suchá. Lístočky zbierajte postupne, môžete ich tiež sušiť. Kvitne drobnými modrými kvietkami.
– Znižuje váhu a hladinu cholesterolu. Použiť môžete celú časť vetvičky, ktorá pokrm príjemne prevonia alebo môžete použiť len lístočky, ktoré sú tvrdé a je lepšie ich nalámať alebo rozdrviť. Mimoriadne sa hodí do marinád na grilované mäso.

rozmarýn

Samozrejme, rastliniek, ktoré môžu byť v domácnosti nielen na okrasu, je omnoho viac. Chceli sme Vám však ukázať, že do každého bytu si môžete nájsť také, ktoré Vám prinesú aj úžitok a budú vyhovovať orientácii Vášho bytu vzhľadom k slnku, Vašim (ne)polievacím návykom a potrebám.