V tom prípade si takúto úpravu nechajte páčiť a prestaňte o nej len snívať. V prvom rade je potrebné sa zorientovať v ponuke, ktorá je dostupná na trhu. Potrebujte poznať ich vlastnosti a ceny.

Terasové doskysú vlastne dosky určené na budovanie verandy pri dome alebo chate. Dodávajú sa drážkované jednostranne, obojstranne alebo úplne hladké. Väčšinou sa stretnete s doskami, ktoré majú drážky na oboch stranách – na pohľadové kvôli odtoku vody a proti kĺzavému efektu, na druhej starne kvôli tvarovej stabilizácii terasových dosiek, aby nedošlo k ich krúteniu z dôvodu vlhkosti.

terasa

Vyrábajú sa v profiloch, ktoré majú uhol 90 stupňov bez skosenia.

Terasové prkná pre T-klip

Na bokoch majú vyfrézované drážky, kam sa ľahko vsunie profil. Vďaka tomu nevidíte skrutky. Je to veľmi estetické a zároveň sa zvyšuje aj životnosť vašej verandy. Skrutka by tu totiž zanechala otvor, ktorým by do neho mohla vniknúť dažďová voda.

Táto výhoda má však vyššiu cenu než len klasické dosky. Navyše toto spojenie nie je príliš vhodné pre drevený materiál, ktorý nemá tvarovú stálosť. U T-klipu sa preto stretnete s doskami z tepelne modifikovaného Thermwoodu. Už jeho obstarávacia cena je vyššia sama o sebe.

Rozmery dosiek

Môžu byť z rôznych drevín, preto sú aj ich rozmery dosť odlišné. V rozmeroch hrúbky (minimálne 24 mm, ďalej 26, 27, 28 mm), šírka (od 90 mm ďalej 120, 143, 144 mm, maximum je 146 mm) a dĺžky (2, 3, 4, 5 m). K nim patria aj vhodné drevené hranoly, ktoré vám k nim výrobca dodá.
Pozor:U podkladových hranolov sú drážky pre odtok vody tiež dôležité.
Na vykonanie je potreba správnych upevňovacích prvkov, teda najvhodnejší typ skrutiek. Nevyhnutná je aj voľba oleja pre povrchovú úpravu, a to ako terasových dosiek, tak aj používaných podkladových hranolov.

volný čas

O trvanlivosť ide predovšetkým

Veľmi dôležitá je trvanlivosť dreva, ktoré musí odolávať poveternostným vplyvom aj niekoľko rokov. Existujú aj špeciálne dreviny, ktoré sú vhodné najmä do exteriéru. Na výber máte z týchto druhov: borovica duglaska, smrekovec, a to európsky aj sibírsky, ďalej materiály Thermowood, teda tepelne https://www.mountfield.cz/tepelne-cerpadlo-bp-50ws-3bte0420 upravovaná borovica a smrekovec, ale aj agát, z exotických driev napríklad bankgkirai či massaranduba.
Vďaka nim bude mať vaše veranda krásnu tvár a vy si ju naozaj užijete.